Home »  Fotogalerie »  2012 »  Strakonice - letecký den a křest knihy D. Vávry

Strakonice - letecký den a křest knihy D. Vávry

7. 9. 2012

Ve dnech 7. - 9. září 2012 se náš klub zúčastnil akce ve Strakonicích na pozvání našeho kolegy a přítele Dušana Vávry. Dušan se rozhodl pojmout křest své knihy "Muži na správné straně", která mapuje strakonické rodáky v řadách československého zahraničního odboje na Západě v období II. světové války, poněkud netradičně a rozhodl se zapojit několik klubů vojenské historie. Křest byl spojen i s leteckým dnem na strakonickém letišti, který se zde konal po několika letech.

V pátek jsme vyrazili na naši první delší výpravu s historickými vojenskými vozidly Jeep a Chevrolet po vlastní ose. Sami jsme byli plni očekávání, jak bude cesta vypadat. Z Plzně do Strakonic a zpět to představovalo okolo 160 km. Cesta nám však ubíhala rychle, a jelo se nám příjemně, technika jela v pořádku. Po příjezdu do Strakonic jsme na letišti postavili menší dobový tábor a probrali s Dušanem plán křtu. Sobotní ráno jsme se přichystali na slavnostní křest, který začínal na strakonickém hradě v deset hodin. Na hradní nádvoří jsme napochodovali a najeli Jeepem společně s ostatními účinkujícími, kolegy z jiných KVH (KVH Ocelová pěst, KVH Čeští lvi), a prezentovali jsme (na přání organizátora) britské jednotky SAS. Křest samotný se odbyl v Kapitulní síni, kde se jej zúčastnili také veteráni Miroslav Štandera a Břetislav Kašpar. Zde také začal prodej knihy "Muži na správné straně". Z hradu jsme se následně přesunuli na letiště, kde již probíhal letecký den. Zde jsme pro návštěvníky připravili malou výstavu vybavení, výzbroje a výstroje příslušníků britských zvláštních jednotek SAS z období II. světové války. Zájemcům jsme ukazovali praktické použití vybavení. Děvčata také ukázala podobu britských ženských pomocných jednotek ATS. Vedle nás byly rozloženy podobné výstavy věnované československým vojákům ve Velké Británii a britským jednotkám Commandos. Ve chvílích kdy lidé nechodili, jsme cvičili dobové praktiky boje beze zbraně, které opět přilákaly zájem některých diváků. Letecký den končil až v pozdních odpoledních hodinách, a my jsme se proto rozhodli jet zpět až v neděli. Rozlehlé travnaté plochy letiště jsme tedy využili například k trénování řízení vozidel Jeep a Chevrolet. Někteří z nás si potrénovali také pořadový výcvik s KVH Čeští lvi. Nedělní zpáteční cesta byla snad ještě příjemnější, než ta předešlá. Cesta ubíhala ještě rychleji, nepotřebovali jsme téměř zastavovat, a vyšlo krásné počasí. A, samozřejmě, technika nezklamala.

Akci ve Strakonicích jsme si užili více, než jsme původně čekali. Rádi jsme pomohli Dušanovi Vávrovi s jeho křtem a podpořili jej i během leteckého dne. Jelikož se jednalo o křest III. dílu (díly vycházejí od třetího po první díl), doufáme, že nám vyjde účast i na navazujících akcích. Děkujeme všem, díky kterým se akce vydařila!

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024 

Aktualizace fotogalerie

05.02.2023

Do galerie doplněn celý rok 2022 včetně reportů z akcí.

Aktualizace fotogalerie!!!

13.11.2019

Při dlouhém podzimním večeru se nám podařilo dodat na náš web fotky z akcí za poslední půlrok.