Home »  Fotogalerie »  2012 »  Vánoce v Ardenách 1944

Vánoce v Ardenách 1944

7. 12. 2012

Několikrát jsme se zúčastnili soukromých akcí, které se inspirovaly boji v belgickém pohoří Arden na přelomu let 1944 a 1945. Ale akce, která by období bojů v belgických Ardenách přibližovala široké veřejnosti, se u nás ještě nekonala. Rozhodli jsme se tedy podobnou akci realizovat druhý víkend v prosinci v Plzni.

Akci s názvem "Vánoce v Ardenách 1944" připravilo naše sdružení v prostorách objektu Národního památkového ústavu Plzeň, statku U Matoušů, na Bolevecké návsi, ve dnech 7. a 8. prosince 2012. Návštěvníkům akce jsme připravili "živé dioráma", inspirované pobytem americké 2. pěší divize v belgickém městečku Wirtzfeld v době "Bitvy o výběžek". 
K vidění tak bylo polní velitelství, obvaziště, improvizované shromaždiště německých zajatců, originální vojenská technika a další. Dioráma oživovali příslušníci našeho klubu a naši přátelé, kteří představovali americké vojáky 2. pěší divize (Indianhead). Kromě toho bylo možné vidět také dobově oděné civilistky a příslušníky 5th SAS - speciální britské jednotky složené z Belgičanů, která v Ardenách prováděla průzkumy. 
Pro členy našeho klubu začala samotná akce již ve čtvrtek 6. prosince, kdy jsme se sešli na statku ke stavbě kulis a rozmístění vybavení, které jsme navozili předešlé odpoledne. Naštěstí v posledních dnech napadl sníh, za který jsme byli velice rádi. Pomáhal dotvořit "ardenskou" atmosféru, a kdyby nebyl, dojem z akce by byl poloviční. Počasí je to jediné, co nikdo na akci ovlivnit nedokáže. Ale nám se relativně zadařilo. Díky našim kolegům, kteří byly tak hodní a uvolili se nám půjčit svou techniku, jsme mohli na akci představit vojenská vozidla, jako například nákladní vůz GMC a Dodge, terénní vůz Jeep Willis, osobní vůz Opel Kadet, či štábní vůz Graham. Všechna technika přijela po vlastní ose, a my jejím majitelům děkujeme.

V pátek ráno jsme ještě doladili některé detaily, a očekávali návštěvníky. Počítali jsme, že páteční dopoledne budeme věnovat školním exkurzím. Školy jsme oslovovali přímo, ale bohužel, nedorazila žádná. Je to velice smutné, zvláště, když si vezmeme, že žáci samotní by zájem měli, ale učitelé jej tolik nesdíleli. Inu, snad se to bude zlepšovat, a podobně jako při květnových Slavnostech svobody bude o školní exkurze větší zájem. Přesto návštěvníci přišli, především z řad obyvatel Bolevce. A také lidé z médií. 
V pátek dopoledne jsme také mohli představit improvizované polní obvaziště a pracoviště polního lékaře. Návštěvníci tak shlédli řadu originálních kusů lékařského vybavení. Za toto skvělé zdravotnické představení děkujeme především kamarádům Pavlovi Vlčkovi a Honzovi Ruthovi.
Páteční večer jsme hodlali využít k oslavě "soukromých Vánoc". Náš člen Martin McKoy se ujal role Santy Clause a přinesl každému z nás nějaký dáreček. Bylo to velice hezké, a každý měl upřímnou radost z drobnosti, kterou dostal. Mezi dárečky bylo cukroví, ovoce, obrázky Pin-up girls, pletené věci a další hezké dárky. 
Noci byly mrazivé, a zvláště pro ty, kteří spali v místnostech, která měla rozbitá okna, nebo děravý strop (a nebylo je možné nijak vytápět), to nebyl zrovna vydatná spánek.

Probuzení do sobotního rána nebylo dvakrát příjemné. Ale návštěvnost ten den nám to vynahradila. Opravdu jsme na lidech viděli, a od něterých i slyšeli, že mají opravdový zájem. Dorazili další naši kolegové, kteří se zapojili mezi účastníky - fotografové Radek Syka a Tomáš Hradec. Jsme rádi, že se uvolili na naši akci přijet, a využít celého prostoru akce a kulis pro focení na dobové fotoaparáty. Těšíme se na jejich snímky. A také zde vystavili některé své sběratelské kousky fototechniky a příslušenství, které sklízely zasloužený zájem. 
Pro oživení jsme předvedli i některé krátké scénky, například výslech německých zajatců nebo ošetření raněného vojáka (navíc jedno skutečné). Stmívalo se rychle, a tak začínali za šera odjíždět někteří účinkující, kteří na akci vážili delší cestu. Večer odjela technika a my jsme připravili věci na následující odvoz. 
Někteří z nás pak ještě přespali do neděle, abychom mohli během dopoledne vše odvozit a vrátit se do tepla svých domovů.

I přes některé věci, které se pokazily (např. nefunkční rozhlas), doufáme, že se akce vydařila. Ohlasy říkají, že ano.
Chtěli bychom poděkovat všem našim kolegům, kteří nás podpořili a připojili se k nám. Také děkujeme návštěvníkům, a doufáme, že se na statku setkali se zajímavým zážitkem. Dík patří i správci objektu, panu Martinovi Maulemu, za spolupráci. Díky všem.


Foto by Blanka Chocová, Gabriela Šmídová, Milan Říský, Pavel Němeček, Karel Pešek, Jan Vlček a Milan Šustr

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024 

Aktualizace fotogalerie

05.02.2023

Do galerie doplněn celý rok 2022 včetně reportů z akcí.

Aktualizace fotogalerie!!!

13.11.2019

Při dlouhém podzimním večeru se nám podařilo dodat na náš web fotky z akcí za poslední půlrok.