Home »  Fotogalerie »  2013 »  Den válečných veteránů 2013

Den válečných veteránů 2013

11. 11. 2013

Den válečných veteránů si v Plzni vždy připomínáme u pomníku Československé obce legionářské v parku Homolka na náměstí Milady Horákové. Nejinak tomu bylo letos, 11. listopadu 2013, kdy se jsme si připomenuli i 95 let od konce bojů v první světové válce.

Členové našeho sdružení se shromáždili před jedenáctou hodinou před pomníkem, aby vzpomenuli všech válečných obětí i veteránů válečných konfliktů 20. století všech válčících stran. Někteří z nás se zapojili do pietního aktu jako čestná stráž v uniformách československých legií z první světové války, jiní přišli v uniformách z druhé světové války položit kytici k pomníku. Ale i ti, kteří na sobě žádnou uniformu neměli, vzdali hold památce obětí a veteránů nejen minutou ticha.

Milou změnou bylo navýšení počtu účastníků pietního aktu. Kromě zástupců Krajského vojenského velitelství Plzeň, Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, Skautu, městského magistrátu, krajského úřadu a dalších institucí, přišly letos i dvě třídy 21. základní školy Plzeň. Žáky vzpomínkový akt viditelně zaujal, a bedlivě sledovali všechno dění.
Během vzpomínky udělilo KVV a ČsOL i několik ocenění, jak válečným veteránům, tak lidem pracujícím pro udržování odkazu jejich boje.

Den válečných veteránů jsme připomínali i nošením symbolu květu vlčího máku na oděvu. Tato tradice pochází z Velké Británie, a souvisí s písní Johna McCrae „On Flander’s Fields“ (Na polích flanderských).


Foto by Jaroslav Karas / Blanka Chocová

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

18.05.2024

Proběhla aktualizace fotogalerie s fotkami ze dvou velmi zajímavých akcí  

Napadení FB stránky

25.04.2024

Po napadení webu z dřívějších měsíců, přichází další rána ve formě napadení fb stránky. Stránku se snažíme získat zpět. Než se nám to podaří můžete sledovat naše nejnovější fotky a akce na naší instagramové stránce 

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024