Home »  Fotogalerie »  2013 »  Itálie 1944 - Oldřichov

Itálie 1944 - Oldřichov

26. 10. 2013

26. října 2013 se naše britská jednotka účastnila soukromé akce na téma Itálie 1944 poblíž obce Oldřichov u Písku. Přijeli jsme v brzkých ranních hodinách, hustá mlha dokonale podkreslovala ponurou atmosféru.  

Společně s KVH Čeští lvi České Budějovice jsme vytvořili pěchotní družstvo a po krátkém briefingu jsme se vydali na průzkum. Zhruba po půl kilometru jsme se rozdělili na dvě skupiny. Naše skupina postupovala obezřetně na hřeben kopce směrem k tušeným nepřátelským liniím. Měli jsme štěstí a podařilo se nám vpadnout nepříteli do zad a zaútočit na jejich střežený tábor. Po prudké přestřelce jsme byli nuceni ustoupit a stahovat se. Návrat do tábora probíhal úspěšně, ovšem jen do chvíle než jsme narazili na německou hlídku SS. Se ztrátami se nám podařilo dostat zpět do tábora.

Při obědové pauze jsme si sdělili naše dojmy s ostatními skupinami. Hlídka Českých lvů napadla německý tábor těsně po našem útoku. Partyzáni byli také úspěšní. Zjistili jsme výzbroj, sílu protivníka a lokaci tábora.

Po pauze jsme se opět vydali do pole. Naše jednotka podnikla obchvat z opačné strany než dopoledne. Na naší cestě jsme narazili na dvoučlennou hlídku Českých lvů a společně s nimi jsme navázali kontakt s italskými partyzány, kteří obsadili tábor Italů. Naplánovali jsme útok na německý tábor a vydali se na pozice. Katastrofa na sebe nenechala dlouho čekat a partyzánská skupina byla zlikvidována z předsunutého německého stanoviště. Naše jednotka britské pěchoty pokračovala dále beze ztrát až dosáhla prvních německých zákopů, kde se rozpoutala zuřivá přestřelka. Několik nepřátel bylo zabito, ale německá obrana nás donutila se opět stáhnout, protože začaly narůstat ztráty i na naší straně. Náš ústup byl pouze dočasný, podařilo se nám obsadit výhodnou pozici na vrcholu kopce, kde byly již vybudované hluboké okopy. Společně s Českými lvy jsme zaujali kruhovou obranu a čekali na nepřítele. Ten na sebe nenechal dlouho čekat, první výstřely nám ohlašovaly jeho příchod. Z jedné strany útočily početné italské jednotky a z druhé stany na nás tlačila skupina SS. Zhruba po čtyřiceti minutách boje jsme všechny vlny útočníků odrazili a téměř bez munice jsme se vrátili do tábora.

Akce se nám líbila, měla spád a vše dokreslovala velmi vhodně zvolená lokalita za slunečného podzimního počasí. Těšíme se na příště. Děkujeme za pozvání a skvělou akci, zejména KVH Čeští lvi České budějovice o. s. a Kampfgruppe Kleist!

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024 

Aktualizace fotogalerie

05.02.2023

Do galerie doplněn celý rok 2022 včetně reportů z akcí.

Aktualizace fotogalerie!!!

13.11.2019

Při dlouhém podzimním večeru se nám podařilo dodat na náš web fotky z akcí za poslední půlrok.