Home »  Fotogalerie »  2013 »  Rhineland 1944 - Oldřichov

Rhineland 1944 - Oldřichov

29. - 30. 11. 2013

Na pozvání KVH Süd jsme se se zúčastnili soukromé bojové akce v prostoru nedaleko Oldřichova u Písku. Tentokrát naše sedmičlenná jednotka představovala belgickou 5th S.A.S.

Po příjezdu na místo jsme postavili stan, zkompletovali výstroj a výzbroj a s pomocí mapy jsme se seznámili se situací. Náš noční úkol byl zjistit předsunuté pozice Němců. První tříčlenná hlídka vyrazila kolem desáté hodiny, zbývající vojáci hlídkovali v okolí našeho tábora, kde jsme zaznamenali několik pokusů o narušení našeho perimetru. Došlo i k výstřelům, ale náš tábor zůstal nenarušen. Naše první hlídka se vrátila zhruba kolem dvanácté hodiny, hlídka byla úspěšná. L/Cpl. Humphrey ukázal na mapě trasu, kterou hlídka postupovala, a ukázal místa, kde byla zjištěna německá aktivita. Odtušili jsme, kde se bude nalézat německé postavení – vyvýšenina s množstvím zákopů.

Druhá hlídka neměla tolik štěstí, dostala se do kontaktu s německou patrolou a začalo zdlouhavé vyčkávání a následné obcházení. Nakonec se hlídka rozhodla prověřit vzdálený plápolající oheň, ale to se ukázalo jako falešná stopa – nikdo na místě nebyl.

Po návratu jsme naplánovali ranní útok a ulehli ke spánku. Budíček byl v 06.00, celá naše skupina vyrazila kolem 06.30 obchvatem k německým pozicím. Náš postup byl tichý a obezřetný. Takto jsme se dostali až k úpatí zmíněné vyvýšeniny a zaujali pozice. Sledovali jsme nepřítele na vrcholu, zrovna probíhalo střídání hlídek. Náhle začala divoká přestřelka, část našeho družstva začala útočit bokem kopce a cílem bylo se dostat k prvním zákopům. To se nám podařilo. Útok ale zůstal na mrtvém bodě, nepřítel byl dobře opevněn a jeho posily byly na cestě. Stáhli jsme se proto k blízké křižovatce, kde jsme se přeskupili, a tři naši vojáci dostali za úkol zlikvidovat německého odstřelovače, o jehož přibližné pozici jsme dostali zprávu. Zbytek družstva držel křižovatku. Němci poslali dvoučlennou hlídku, kterou se nám podařilo zlikvidovat. Konečně dorazila posila – čtyři muži od KVH Čeští lvi České Budějovice o. s. Tato posila byla velmi vítaná a společně jsme se vydali podpořit naši hlídku, která hledala odstřelovače. Při našem postupu jsme narazili na početnou německou jednotku a začala prudká přestřelka. Ztráty narůstaly na obou stranách, a proto jsme se stáhli zpět do našeho tábora.

V táboře následoval oběd. Po nafasování střeliva jsme se opět vydali na pozice, abychom zabránili německému útoku na naše pozice. Nepřítel na sebe nenechal dlouho čekat a po krátké chvíli se už ozývaly výstřely. Německý útok byl veden z několika stran a nepřítel nás pomalu vytlačoval z našich pozic. Naše role se otočila a my museli útočit na Němci obsazené pozice. Rozhodli jsme se celý prostor obejít a vpadnout nepříteli do zad. To se nám částečně povedlo a v rojnici jsme začali čistit německé zákopy jeden za druhým. Náš útok byl úspěšný a zhruba po třiceti minutách boje jsme vyčistili prostor od nepřítele.

Děkujeme KVH Süd za pozvání a dobře naplánovanou akci, kterou jsme si všichni užili. Příště velmi rádi přijedeme znovu. Poděkování také patří našim kamarádům z KVH Čeští lvi České Budějovice o. s, se kterými jsme opět tvořili efektivní jednotku!

 

Foto by Milan Šustr

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024 

Aktualizace fotogalerie

05.02.2023

Do galerie doplněn celý rok 2022 včetně reportů z akcí.

Aktualizace fotogalerie!!!

13.11.2019

Při dlouhém podzimním večeru se nám podařilo dodat na náš web fotky z akcí za poslední půlrok.