Home »  Fotogalerie »  2013 »  Slavnosti svobody 2013

Slavnosti svobody 2013

3. - 6. 5. 2013

Pro oslavu 68. výročí osvobození Plzně připravilo naše sdružení společně se spřátelenými kluby v rámci projektu Plzeň 1945 jako tradičně velmi bohatý program pro všechny návštěvníky.

Proluka a Křižíkovy sady od trávníku pod hotelem Continental až po prostor pod restaurací U Mansfelda ožily od 3. do 6. května historií a každý návštěvník zde mohl "na vlastní kůži" pocítit atmosféru konce druhé světové války.

Autentické vojenské campy, velké množství historické techniky, vojáci trénující pořadová cvičení, sličné dámy oděné v dobových šatech, dřevěný plot s protektorátními plakáty a vyhláškami, přehlídka módy 30. a 40. let - to vše a nejen to tvoří náš projekt zcela jedinečným a povedlo se tak i letos.

Kromě legendární 2. pěší divize a 16. obrněné divize, které zastupovaly v našem projektu osvoboditele z řad US Army, se návštěvníci mohli těšit na camp Československé samostatné obrněné brigády, která sloužila v době války pod britskou vlajkou a do Plzně dorazila 7. května 1945, tedy jen den po Američanech.

 

Na své si přišli i milovníci vojenské techniky. Kromě kultovních jeepů byly k vidění americké vozy Dodge, GMC, Half Track, obrněné transportéry M8 Greyhound, Chevrolet, motorky Harley Davidson a další. Nechyběly ani zbraně, které zájemcům představili uniformovaní vojáci. Klasické britské i americké pušky, samopaly, pistole, revolvery i lehké a těžké kulomety mají dlouhou historii a mezi nadšence do zbraní vzbudily patřičný zájem.

Zároveň jsme letos rozšířili i kulturní program, který se tradičně odehrával na anšem autentickém dobovém pódiu.

V pátek 3. května se konala první ze dvou přehlídek dobové módy 30. a 40. let, po ní následovalo vystoupení gypsy-jazzové skupiny Original Alva Vinariko Orchestra.

V sobotu 4. května dopoledne na pódiu vystoupil dětský folklórní soubor Mladinka, po poledni se na stejném místě utkali zástupci československé a americké armády v přátelském boxerském utkání, následoval folklórní soubor Máj a sobotní program zakončil koncert jazzové skupiny Doris & The Swingin' Bastards.

V neděli 4. května vystopila nejdříve skupina lidové muziky z Chrástu (ChrLis). Následovala druhá přehlídka dobové módy a posledním bodem kulturního programu letošního ročníku projektu PLZEŇ 1945 byl koncert skupiny Pilsner Jazz Band.Všem účinkujícím mockrát děkujeme.

Ohlasy na místě byly pozitivní, hudba nutila diváky tančit, box dával průchod fanouškovským emocím a sázkaření, a módní přehlídka dávala inspiraci pro výběr šatníku.

Jsme nadšeni, že se letošní ročník projektu Plzeň 1945 opět vydařil. Tímto bychom chtěli poděkovat všem spřáteleným klubům, které nemalou měrou přispěli k tomuto úspěchu - jsou to Přátelé 16. obrněné divize, 26. divize US Army Praha, Čeští lvi, 4. obrněná divize Pelhřimov a plno dalších uniformovaných jednotlivců. Kromě těch patří naše díky i účastníkům kulturního programu, jak hudebním interpretům, tak i modelkám, modelům a moderátorce módní přehlídky, a samozřejmě i vám všem, návštěvníkům, kteří nám věnujete svůj čas a zájem. Díky vašemu nadšení a ohlasům máme mopžnost se do Proluky každoročně vracet.

 

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

18.05.2024

Proběhla aktualizace fotogalerie s fotkami ze dvou velmi zajímavých akcí  

Napadení FB stránky

25.04.2024

Po napadení webu z dřívějších měsíců, přichází další rána ve formě napadení fb stránky. Stránku se snažíme získat zpět. Než se nám to podaří můžete sledovat naše nejnovější fotky a akce na naší instagramové stránce 

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024