Home »  Fotogalerie »  2015 »  Ukázka na náměstí Republiky

Ukázka na náměstí Republiky

1. 5. 2015

Letošní Slavnosti svobody v Plzni začaly příznačně příjezdem amerických vojsk na náměstí Republiky. Rekonstrukcí událostí z časného rána 6. května 1945 tak, jak je známe z autentických historických pramenů, započaly oslavy osvobození Plzně, od kterého letos uplynulo kulatých 70 let.

V pátek 1. května 2015 v 10 hodin, tedy bez několika dní 70 let od skutečného dne příjezdu US Army, se v ulicích okolo plzeňského náměstí opět rozburácely tanky. Tehdy bylo deštivé květnové ráno. Nám při rekonstrukci sice nepršelo, jako doboví civilisté jsme si ale nepřízně počasí užili také. Mezi obyvateli Protektorátu stoupala nervozita, protože konec války visel ve vzduchu. Naši doboví civilisté se ale zatím nerušeně procházeli po náměstí – maminky vozily své kočárky a ukazovaly ratolesti přihlížejícím dámám, muži v oblecích a s klobouky na hlavě rozebírali politické události. V tom propukla menší strkanice mezi trojicí československých mladíků a německými vojáky. Po zásahu důstojníků československé armády bylo vše ale urovnáno a život v protektorátní Plzni se měl vrátit do zaběhlých kolejí. Napětí mezi lidmi ale nevyprchalo. Když se stále silněji začal přibližovat hlomoz, jako když bouří, vyřítil se z blízké ulice na náměstí mladík se zprávou, že „Už jedou!“ Ale kdo? Tato zpráva vzbudila mezi našimi civilisty vlnu nadšení i mnohé otázky. Obklopili přibíhajícího muže a ptali se. V tom ale z Prešovské ulice začaly přijíždět americké tanky, obrněné vozy, jeepy a další vozidla. Lidé osvoboditelům mávali, vítali je a celé náměstí zaplavila euforie z blížícího se konce války, který s nedočkavostí očekávalo jak domácí obyvatelstvo, tak osvobozující armáda. Nic ale ještě nebylo u konce. Najednou všechny ohlušila střelba z věže plzeňské katedrály, ve které se skrýval německý odstřelovač. Američané okamžitě zaujali své pozice a palbu opětovali. Zároveň ale dbali o bezpečnost civilistů, kteří je předtím tak nadšeně vítali. Ti se teď kryli za obrněnou technikou. Jeden československý mladík byl však německým odstřelovačem postřelen. O první pomoc se postarali jak američtí medici, tak někteří z přihlížejících dobových civilistů. Poté se do věže vydala americká hlídka a německé narušitele vyvedla ven a zajistila. Civilisty po takových událostech zachvátilo ještě větší nadšení, děkovali americkým vojákům a loučili se s nimi, při jejich odjezdu z náměstí.
Rekonstrukce příjezdu amerických vojsk na plzeňské náměstí byla organizována projektem The Czech Fury, jehož účastníci v ní sehráli roli amerických osvoboditelů. Členové našeho spolku sehráli úlohu dobových civilistů s přispěním dvou našich kamarádů z KVH Čeští lvi České Budějovice a dalších plzeňských reenactorů, kterým tímto děkujeme!

Foto: Milan Svoboda

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

18.05.2024

Proběhla aktualizace fotogalerie s fotkami ze dvou velmi zajímavých akcí  

Napadení FB stránky

25.04.2024

Po napadení webu z dřívějších měsíců, přichází další rána ve formě napadení fb stránky. Stránku se snažíme získat zpět. Než se nám to podaří můžete sledovat naše nejnovější fotky a akce na naší instagramové stránce 

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024