Home »  Fotogalerie »  2016 »  Helfenburk

Helfenburk

10. 12. 2016

Druhou prosincovou sobotu se náš klub společně s několika přáteli z klubu VHK 101. Airborne Division zúčastnil akce, jejíž náplní bylo dobývání rozsáhlé zříceniny hradu Helfenburk.

Tentokrát jsme představovali příslušníky 9. praporu DLI 7. obrněné divize.
Na místo jsme dorazili v odpoledních hodinách, poté provedli poslední úpravy výstroje a vydali se na první nádvoří hradu. Po shromáždění všech účastníků zde následoval krátký briefing. Následovala první fáze akce, v níž se nám dostalo role útočníků. Za palebné podpory našeho minometného družstva a kouřové clony se nám podařilo vystoupit po skalnatém svahu a zlomit odpor nepříliš početných německých obránců, dále jsme postupovali bránou na druhé nádvoří, kde německý odpor značně zesílil, avšak za značného využití granátů se nám dařilo stále postupovat. Poslední zbytky Němců se stáhly do blízké budovy, ale jejich pozice byla rychle obsazena a většina osádky věže putovala do zajetí. V druhé fázi dobývání se naše úlohy protočily, tudíž jsme si tentokrát vyzkoušeli roli obránců. Připadl nám úkol společně s partyzány bránit druhou hradní bránu. Nejprve se nám dařilo nepřátelský útok zbrzdit, ale s dalšími přicházejícími německými posilami získával útok na síle a my jsme se byli nuceni za použití dýmovnic stáhnout na skalnatý pahorek vnitřního nádvoří. Zde se nám podařilo německý postup téměř zastavit, avšak nepřítel odpověděl hojným použitím granátů a mohutnou přehradnou palbou, díky čemuž nabyl útok opět na obrátkách. Nepočetné zbytky našeho družstva se stáhly do blízké věže, kde jsme vyvěsili vlajku Spojeného království a připravili se k poslednímu odporu. Osazenstvo věže se urputně bránilo, ale při boji s německou přesilou brzy začalo ubývat munice i mužstva a tak i tato poslední bašta odporu nakonec padla.
Po akci následovala kontrola výstroje a odjezd z hradu. Počasí nám po celý den přálo a myslíme, že akci si všichni účastníci dostatečně užili.

Report Pte. Marvin Mason

Aktuality

Aktualizace fotogalerie

18.05.2024

Proběhla aktualizace fotogalerie s fotkami ze dvou velmi zajímavých akcí  

Napadení FB stránky

25.04.2024

Po napadení webu z dřívějších měsíců, přichází další rána ve formě napadení fb stránky. Stránku se snažíme získat zpět. Než se nám to podaří můžete sledovat naše nejnovější fotky a akce na naší instagramové stránce 

Aktualizace fotogalerie

22.02.2024

Fotogalerie byla aktualizováná o akce z podzimu 2023 a zimy 2023/2024